Eerste communie

© foto Bart De Buck - Melle

De voorbereiding op de eerste communie gebeurt op school.

De eerste communie is echter geen schoolviering maar een viering binnen de kerkgemeenschap. Een eerste communie is geen overgang van kleuter naar eerste leerjaar en zeker geen optreden. Het is de eerste volle deelname aan de eucharistie, waarbij het ontvangen van de communie belangrijk is voor de kinderen. Centraal staat steeds Jezus Christus. Hij is het die onder ons komt waar we in Zijn naam samen zijn. Hij is het die ons samen brengt als gelovige gemeenschap.

Vandaar dat het ook belangrijk is dat er een actieve participatie is van groot en klein. De eerste communie wordt daarom enkel gevierd in kerken waar ook op zondag eucharistie gevierd en wordt vooraf gegaan door één of meerdere catechesemomenten en/of instapvieringen waarop de kinderen en hun ouders worden uitgenodigd.

De eerste communie wordt georganiseerd
op de zaterdag van de vijfde paaszondag (vierde zaterdag na Pasen) voor de scholen van Destelbergen en Melle-Vogelhoek
op de zaterdag van de zesde paaszondag (vijfde zaterdag na Pasen) voor de scholen van Heusden en Melle-Centrum

Eerste communie 2019

De eerste communie wordt altijd georganiseerd worden op respectievelijk  het weekend van de vijfde en zesde paaszondag. Voor 2019 geeft dit volgende data.

zaterdag 18 mei om 9u30, kerk O.-L.-Vrouw ter Sneeuw Destelbergen - school Pius X   en Gemeentelijke Basisschool
zaterdag 18 mei om 11u00, kerk Heilig Kruis Heusden - school Sint-Franciscusinstituut - Melle-Vogelhoek
zaterdag 18 mei om 14u00 , kerk O.-L.-Vrouw ter Sneeuw Destelbergen - Wonderwijs hoofschool en wijkschool

zaterdag 25 mei om 9.30 uur in de H. Kruiskerk te Heusden - Gemeentelijke Sportbasisschool en Gemeenschapsschool "De Klaver"
zaterdag 25 mei om 11.00 uur in de H. Kruiskerk te Heusden - Vrije Basisschool "De Parel"
zaterdag 25 mei om 14.30 uur in de St.-Martinuskerk te Melle - scholen Melle-centrum en Gontrode

De voorbereiding op de eerste communie zal deels op de school en deels in de geloofsgemeenschap op zondag gebeuren. Ouders en kindern worden een aantal keren uitgenodigd naar de eucharistieviering. Tijdens de viering wordt bijzondere aandacht gegeven aan de eerste communicantjes.

INSCHRIJVEN kan ook hier. De inschrijving is pas geldig na ontvangst van een bevestiging

Eerste communie 2020

zaterdag 16 mei om 9u30, kerk O.-L.-Vrouw ter Sneeuw Destelbergen - Wonderwijs hoofdschool en wijkschool
zaterdag 16 mei om 11u00, kerk Heilig Kruis te Heusden - school Sint-Franciscusinstituut - Melle-Vogelhoek
zaterdag 16 mei om 14u00 , kerk O.-L.-Vrouw ter Sneeuw Destelbergen - Pius X en Gemeentelijke Basisschool

zaterdag 23 mei om 9.30 uur in de H. Kruiskerk te Heusden - Vrije Basisschool "De Parel"
zaterdag 23 mei om 11.00 uur in de H. Kruiskerk te Heusden - Gemeentelijke Sportbasisschool en Gemeenschapsschool "De Klaver"
zaterdag 23 mei om 14.30 uur in de St.-Martinuskerk te Melle - scholen Melle-centrum en Gontrode.