Eerste communie

© foto Bart De Buck - Melle

De eerste communie is  geen schoolviering maar een viering binnen de kerkgemeenschap. Een eerste communie is geen overgang van kleuter naar eerste leerjaar en zeker geen optreden. Het is de eerste volle deelname aan de eucharistie, waarbij het ontvangen van de communie belangrijk is voor de kinderen. Centraal staat steeds Jezus Christus. Hij is het die onder ons komt waar we in Zijn naam samen zijn. Hij is het die ons samen brengt als gelovige gemeenschap.

Vandaar dat het ook belangrijk is dat er een actieve participatie is van groot en klein. De eerste communie wordt daarom enkel gevierd in kerken waar ook op zondag eucharistie gevierd en wordt vooraf gegaan door één of meerdere catechesemomenten en/of instapvieringen waarop de kinderen en hun ouders worden uitgenodigd.

De eerste communie wordt georganiseerd
op de zaterdag van de vijfde paaszondag (vierde zaterdag na Pasen) voor de scholen van Destelbergen en Melle-Vogelhoek
op de zaterdag van de zesde paaszondag (vijfde zaterdag na Pasen) voor de scholen van Heusden en Melle-Centrum

Eerste communie 2020

Zaterdag 12 september om 9.30 u : Pius X-school Eenbeekeinde en Gemeentelijke Basisschool Destelbergen

Zaterdag 19 september om 11.00 u.Sint-Franciscusbasisschool in de kerk van Heusden

Zaterdag 19 september om 14.30 u : Sint-Vincentiusschool Melle

Zondag 20 september om 9.30 u. : Gemeentelijke Basisschool Melle

Zaterdag 3 oktober om 14.00 u : Wonderwijs Destelbergen

Zaterdag 10 oktober om 9.30 u : De Parel Heusden

Zaterdag 10 oktober om 11.00 u : Gemeentelijke Sportbasisschool Heusden

Zondag 11 oktober om 11.00 u : De Klaver Heusden

Sommige vieringen zijn samen met de school, sommige vieringen zijn in de zondagsviering van de parochie.
De eerste communie bedoelt precies aan de kinderen en de jonge gezinnen te tonen dat zij een plaats hebben in onze gemeenschap. In de toekomst zal de parochiale viering meer en meer het gebruik worden.

Voor kinderen die van school veranderden en voor ouders die verhuisd zijn of niet aan de klassikale viering deelnemen, is het mogelijk bij voldoende voorbereiding de eerste communie te doen in de mis op een zondag die hen past. Zij nemen dan vanzelfsprekend vooraf contact op met de pastoor of de diaken.

INSCHRIJVEN kan ook hier. De inschrijving is pas geldig na ontvangst van een bevestiging

Eerste communie 2021

We krijgen heel wat vragen van ouders in verband met de data van de eerste communie in 2021.

Omdat we niet weten hoe de toestand van de COVID19 pandemie zal zijn in 2021 en evenmin weten welke maatregelen van toepassing zullen zijn,
heeft de parochieploeg van de Emmaüsparochie gisteren besloten om de data onder voorbehoud te bepalen op basis van de huidige regels.

Kerk OLV ter Sneeuw te Destelbergen

Zaterdag 1 mei om 9u30 :  Vrije Basisschool Pius X en Gemeentelijke Basisschool Destelbergen
Zaterdag 1 mei om 14u00 :  Vrije Basisschool Wonderwijs, hoofdschool en wijkschool
Zaterdag 1 mei om 17u30 :  kinderen in het tweede leerjaar die hun eerste communie in 2020 uitstelden wegens COVID19 - alle scholen van Destelbergen

Kerk Heilig Kruis te Heusden

Zaterdag 1 mei om 11u00 : SInt-Franciscus Basisschool - Melle-Vogelhoek
Zaterdag 8 mei om 9u30 :  Gemeentelijke Sportbasisschool Heusden en Gemeenschapsschool " De Klaver"
zaterdag 8 mei om 11u00 : Vrije Basisschool "De Parel"

Kerk Sint Martinus Melle

Zaterdag 8 mei om 14u30 :  Sint-Vincentiusschool Melle en Gemeentelijke Basisschool Melle

Naast de datum voor de eerste communieviering per school, voorzien we ook data voor de kinderen die dit jaar hun eerste communieviering uitstelden en in het tweede leerjaar zitten en voor de kinderen die niet kunnen kiezen voor een schoolverband.
Deze vieringen zullen geïntegreerd worden in de wekelijkse zondagsvieringen. De ouders kunnen vrij kiezen bij welke viering ze aansluiten.

• Kerk OLV ter Sneeuw – Destelbergen :  zaterdag 1 mei 2021 om 17u30
  • Kerk Heusden Heilig Kruis – Heusden : zondag 9 mei 2021 om 11u00
  • Kerk Sint-Martinus – Melle :  zondag 9 mei 2021 om 9u30

Net zoals vorig jaar zullen we vanuit de parochie ook een voorbereidingstraject uitwerken. Hoe dit er concreet zal uitzien wordt in de komende maand bekeken.