Kerkenplan in Destelbergen-Melle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het vernieuwde dekenaat Wetteren zullen vanaf 1 september 2018 de huidige parochies vervangen worden door 4 nieuwe pastorale samenwerkingsverbanden die ook de naam van "parochie" krijgen.
De nieuwe parochies die telkens zullen samenvallen met de de gemeentegrenzen van 2 gemeenten : 

Parochie in Laarne-Wetteren - parochiekerk Sint-Gertrudis Wetteren
Parochie in Lede-Wichelen - parochiekerk Sint-Martinus Lede
Parochie in Merelbeke-Oosterzele - parochiekerk Sint-Pietersbanden Merelbeke
Parochie in Destelbergen-Melle - parochiekerk Heilig Kruis Heusden

De huidige werknaam van de nieuwe parochies werd samengesteld uit de namen van de gemeenten in alfabetische volgorde, maar zal in 2018 vervangen worden door een nieuwe, definitieve naam.

De parochie in Destelbergen - Melle zal uitgebouwd worden rond drie kerkplekken waar blijvend een zondagsliturgie zal plaatsvinden.

•St.-Martinus Melle: kerk
•O.L.Vrouw ter Sneeuw Destelbergen: kerk
•Heilig Kruis Heusden: parochiekerk

De kerk van Heilig Kruis in Heusden werd gekozen als parochiekerk omwille van haar centrale ligging.

De volgende kerken worden niet meer voor de eredienst gebruikt :

•St.-Bavo Gontrode: Er zijn geen erediensten meer. De kerk wordt momenteel gebruikt voor voordrachten. De kerk wordt uitgebaat door vzw Het Anker (samenwerkingsproject met De Heide en Caritas)
•O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Melle – Vogelhoek: is onttrokken aan de eredienst en overgenomen door het Sint-Franciscusinstituut te Melle. De parochie werd toegevoegd aan de parochie van Melle-Sint-Martinus
•Pius X – Destelbergen: Is reeds onttrokken aan de eredienst en overgenomen door de  Pius X  school. De parochie werd toegevoegd aan de parochie Destelbergen OLV ter Sneeuw.
 
De kerk OLV van de Rozenkrans in Merelbeke-Flora ligt op het grondgebied van Merelbeke en maakt daarom deel uit van het kerkenplan in Merelbeke-Oosterzele.
Vanaf 1 september 2017 wordt de kerk  bediend worden vanuit de parochie in Merelbeke-Oosterzele. 
 
Het gedeelte van de parochie Flora dat op het grondgebied van de gemeente Melle ligt blijft deel uitmaken van de nieuwe parochie in Destelbergen-Melle.
 
Het oprichten van de nieuwe parochies is in essentie pastoraal ingegeven en  betekent niet dat hiermee canoniek rechtelijk en burgerrechtelijk de oude parochies en bestaande kerkraden worden opgeheven.
Het proces van eventuele samenvoeging van parochies volgt een eigen parcours en wordt geval per geval beslist door de kerkelijke en burgerlijk overheden.