eerste communie : kinderen tellen mee

We krijgen geregeld de vraag waarom grootouders, meters en peters niet kunnen aanwezig zijn op de eerste communievieringen.

Door de COVID19 beperkingen moeten we steeds de afstand van 1,5 m bewaren tussen de verschillende gezinsbubbels. Hierdoor wordt de capaciteit van onze kerken drastisch beperkt tot ongeveer een derde .

Heel even dachten we dag kinderen jonger dan 12 jaar niet moesten meegeteld worden bij het vaststellen van het maximum aantal aanwezigen in de kerk. Het bisdom liet ons echter weten dat dit wel het geval is.

Voor onze parochie hebben kinderen altijd meegeteld, maar nu geldt dit ook letterlijk.

Daarom hebben we uit noodzaak de toegang tot de eerste communie beperkt tot vader, moeder en inwonende broers en zussen.

Een klein rekenvoorbeeld om de problematiek te illustreren :

Een eerste communieviering van 25 kinderen en een gemiddelde aanwezigheid van 3 personen per kind geeft een totaal van 100 aanwezigen. Dit benadert de maximumcapaciteit van elk van onze drie kerken.