Mediteren maakt milder

Meditatie – je kan er niet omheen, dit thema haalt de media met de regelmaat van de klok. Wist u dat ook in Heusden een groep bestaat die wekelijks een uur mediteert, in de traditie van benedictijnen John Main en  Laurence Freeman? Annemie Tollenaere uit Heusden is de drijvende kracht achter deze groep.

Hoe kwam u tot meditatie, Annemie?

Dat is een verhaal, dat zo’n veertien jaar geleden begon.  Ik was er al langer naar op zoek. Als kind sprak de stilte me al aan, in de yogalessen die ik volgde genoot ik van het stiltemoment waarmee de lerares die afsloot. Ik zocht ook een tijdje mijn heil in het soefisme (mystieke tak van de islam), maar het voelde wat vreemd aan. Liefst wou ik binnen de christelijke traditie blijven, waarin ik ben grootgebracht. Een artikel in Kerk&Leven zette me op het spoor van de christelijke meditatie. Met die vereniging, die wereldwijd verspreid is, nam ik contact op. Ik volgde er ook al enkele retraites en werkte mee in de stuurgroep. Nu mediteer ik twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Je moet het regelmatig doen, om er de vruchten van te plukken. Het is een levensweg, een discipline.

Wat zijn die vruchten van meditatie ?

Ik merk dat ik sterk veranderd ben op het vlak van vergeving, verdraagzaamheid, mensen met een andere mening. Mediteren maakte me milder. Er kan heel wat bovenkomen in de stilte, je botst op je eigen schaduwzijden, “demonen”, zeg maar, die diep in jou leven: angst, jaloezie, kwaadheid. Daar moet je door. Die moet je onder ogen zien en vaak is dat al genoeg om ze een plaats te geven en hun impact te verminderen. Ze houden je minder in hun greep en dat is helend. Je doorloopt een heel proces, dat je uiteindelijk vreugde laat vinden diep in jezelf. Al is voor mensen die met sterke trauma’s kampen, naast meditatie, soms ook therapie aangewezen.

U richtte een groep op in Heusden die wekelijks samenkomt?

Dat klopt, elke maandagavond om 20 uur verzamelen we in het hoogkoor van de H. Kruiskerk in Heusden. Tussen Allerheiligen en Pasen wijken we uit naar Residentie De Vlierbes van het woonzorgcentrum Kouterhof in de Steenvoordestraat nr. 36. We zitten bijeen in een cirkelvorm. Enkele kaarsjes in het midden op een verhoog geplaatst, vormen de enige lichtbron, een afbeelding van Christus die op de knieën zit en wiens ogen contact zoeken met zijn Vader, is het enige beeld of symbool dat we gebruiken. Zo kunnen we ons ontvankelijk openstellen voor Gods Geest, om te komen tot overgave aan de Heer, de eenheid met onze Schepper te ervaren en te herstellen.

Zijn nieuwe mensen welkom?

Absoluut, kom gerust kennismaken. Kom wel op tijd, want eens we begonnen zijn aan onze contemplatieve gebedspraktijk, gaan de deuren dicht. We respecteren de stilte. We wisselen ook niet uit over de tekst die wordt voorgelezen. Die krijg je wel mee, voor thuis. Als je meditatie ernstig neemt, kom je best op regelmatige basis. Laat je e-mailadres achter en ik nodig je steevast uit! Dit is alvast het mijne: tollenaereannemie@outlook.be.

Opgelet ! vanaf maandag 4 november komt de medidatiegroep bijeen in hun winterverblijf in de Steenvoordestraat 36. Dit is het eerste gebouw rechts net voorbij de Letterwegel. Kristiane en Georgette, die daar wonen wachten ons op in de hal van Residentie De Vlierbes om 20u. Volop parkeerplaats rond het woonzorgcentrum Kouterhof